Jak wygląda wstępna obróbka ryb?
- Szczegóły
Odpowiednia obróbka ryb jest niezwykle ważna: ma istotny wpływ na jakość przygotowanego później posiłku. Kluczowy jest niewątpliwe jej początkowy etap, w ramach którego należy wykonać kilka podstawowych czynności. Jak dokładnie wygląda wstępna obróbka ryb? Jak ją zrealizować we właściwy sposób? Odpowiedzi na te i na wiele innych pytań znajdą Państwo w dalszej części przygotowanego przez nas wpisu.
Jakie cechy wyróżniają świeżą rybę?
Przed przystąpieniem do prac związanych ze wstępną obróbką ryb warto ocenić świeżość produktów, które mają podlegać planowanym pracom. Świeże ryby mają jasnoczerwone skrzela, a także wypukłe i błyszczące oczy. Cechuje je również zwarte, sprężyste mięso. Ponadto wyróżniają się przezroczystym śluzem oraz łuskami, które są mocno osadzone w skórze. Świeżą rybę można też rozpoznać po jej świeżym zapachu, przy czym może on się różnić w zależności od tego, jakie jest jej pochodzenie. Właśnie dlatego ryba może mieć zapach zarówno wody źródlanej, jak i soli morskiej.
Jakie są podstawowe etapy wstępnej obróbki ryb?
Świeże ryby – niezależnie od tego, czy są to świeże ryby bałtyckie, mazurskie, czy pochodzące z Norwegii bądź z innego miejsca, powinny zostać poddane kilku etapom obróbki w ramach ich przygotowania wstępnego. Kiedy ryba jest już gotowa do wstępnej obróbki, można przejść do jej oczyszczania, a w tym do usuwania łusek, skrzeli, oczu i języka, ściągania skóry, patroszenia oraz usuwania ości. W następnym etapie należy wykonać podział tuszek. W tej części prac następuje dzielenie ryby na dzwonka i półdzwonka oraz filetowanie. Należy jednak pamiętać o tym, że małe ryby nie powinny być dzielone, ryby wrzecionowate dzieli się na dzwonka lub półdzwonka, natomiast ryby płaskie należy poporcjować na części poprzez przecięcie w poprzek tuszek.