Blog
Na czym polega proces filetowania ryb?
- Szczegóły
Przygotowanie ryby do sprzedaży wymaga podjęcia kilku istotnych kroków. Wśród nich jest m.in. filetowanie. Filetowanie może odbywać się w sposób ręczny lub zmechanizowany. Obecnie częściej wykorzystuje się do tego odpowiednie maszyny, niemniej sztuka filetowania bazuje na kilku podobnych krokach niezależnie od tego, w jaki sposób jest wykonywana. Na czym konkretnie polega taki proces? W niniejszym artykule objaśnimy go krok po kroku.
Jak odpowiednio grillować ryby?
- Szczegóły
Grillowanie ryb to sztuka, która od lat cieszy się dużą popularnością. Wbrew pozorom, przygotowanie takiego dania z ryby na grillu nie jest trudne, o ile pamięta się o kilku podstawowych zasadach grillowania ryb. O czym mowa? W niniejszym artykule podpowiadamy, jak przyrządzać ryby na grillu, by były smaczne, soczyste i aromatyczne.
Popularne rodzaje owoców morza
- Szczegóły
Owoce morza to nie tylko wyjątkowy przysmak, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych. W Polsce coraz więcej osób sięga po te delikatne i aromatyczne produkty, które doskonale sprawdzają się zarówno w codziennym menu, jak i podczas uroczystych kolacji. Jakie są najpopularniejsze rodzaje owoców morza? O tym w naszym dzisiejszym wpisie.
Jak odpowiednio przygotować owoce morza?
- Szczegóły
Owoce morza cieszą się w Polsce niemałą popularnością. Serwuje się je nie tylko w restauracjach, ale coraz częściej również i w domach. Przyrządzenie dania z krewetkami, kalmarami czy małżami może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości wcale takie być nie musi. Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad właściwego przygotowania, by wydobyć z owoców morza wyjątkowy smak i cieszyć się ich walorami zdrowotnymi. O czym warto pamiętać? Oto kilka naszych wskazówek.
Gatunki ryb w lokalach gastronomicznych
- Szczegóły
Wyznacznikiem dobrej kuchni jest nie tylko sposób przyrządzenia potraw, ale także jakość użytych składników. W przypadku ryb szczególnie ważne jest, aby były one świeże i pochodziły z odpowiednich źródeł. W niniejszym artykule przedstawiamy gatunki ryb, które są najbardziej popularne w polskich lokalach gastronomicznych.
Jakie gatunki ryb są uważane za najzdrowsze?
- Szczegóły
Zapewne wiesz, że ryby są cennym źródłem wartościowych składników odżywczych dla organizmu. Wiele badań wykazało, że ich regularne spożywanie może korzystnie wpłynąć na zdrowie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, które z nich są najzdrowsze? Okazuje się, że ryba rybie nierówna, dlatego w dzisiejszym artykule omówimy trzy gatunki, które wyróżniają szczególne właściwości.
Jak przygotować ryby do sushi?
- Szczegóły
Pierwszym skojarzeniem z surową rybą u większości z nas jest bez wątpienia sushi. Jest to jedno z popularniejszych dań kuchni japońskiej, po które chętnie sięgają osoby z różnych zakątków świata. Aby jednak świetnie smakowało, trzeba je przyrządzić w odpowiedni sposób. Niezwykle ważnym etapem jest przygotowanie ryby. Jak to zrobić poprawnie?
Które gatunki ryb nadają się do wędzenia?
- Szczegóły
Ryby są jednym z podstawowych produktów, które powinny się znaleźć w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Oprócz świeżej surowej ryby wiele osób chętnie sięga też po wędzoną. Jest równie dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych, minerałów i witamin. Można ją wykorzystywać do sałatek i kanapek, a także dań na ciepło. Które gatunki ryb nadają się do wędzenia?