Jakie gatunki ryb są uważane za najzdrowsze?
- Szczegóły
Zapewne wiesz, że ryby są cennym źródłem wartościowych składników odżywczych dla organizmu. Wiele badań wykazało, że ich regularne spożywanie może korzystnie wpłynąć na zdrowie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, które z nich są najzdrowsze? Okazuje się, że ryba rybie nierówna, dlatego w dzisiejszym artykule omówimy trzy gatunki, które wyróżniają szczególne właściwości.
Dlaczego warto jeść ryby?
Spożywanie ryb przynosi liczne korzyści dla zdrowia – to fakt. Przede wszystkim, ryby są bogatym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Oprócz tego zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi oraz w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego. Ryby są także bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina D, witamina B12, jod czy selen. Co ważne, nie są przy tym wysokokaloryczne, a odpowiednio przyrządzone świetnie sprawdzą się również w jadłospisach osób będących na diecie.
Trzy najzdrowsze gatunki ryb i ich właściwości
Za najzdrowsze gatunki ryb uznaje się te z grupy tzw. ryb tłustych. Wśród tych, które są dostępne w ofercie sieci Delikatesów Rybnych Gadus, szczególną uwagę warto zwrócić na:
- szprotę,
- makrelę,
- śledzia.
Wszystkie te gatunki zawierają największe ilości cennych kwasów omega-3 oraz witamin z grupy B i D. Warto wspomnieć o tym, że witamina D dobrze wpływa na zdrowie kości i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, z kolei witaminy z grupy B m.in. odpowiadają za prawidłową przemianę materii. Każdy, kto chce przestrzegać zasad zdrowego żywienia, powinien zatem włączyć te gatunki ryb do swojej diety.