Jak odpowiednio przygotować owoce morza?
- Szczegóły
Owoce morza cieszą się w Polsce niemałą popularnością. Serwuje się je nie tylko w restauracjach, ale coraz częściej również i w domach. Przyrządzenie dania z krewetkami, kalmarami czy małżami może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości wcale takie być nie musi. Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad właściwego przygotowania, by wydobyć z owoców morza wyjątkowy smak i cieszyć się ich walorami zdrowotnymi. O czym warto pamiętać? Oto kilka naszych wskazówek.
Jakość owoców morza - klucz do kulinarnego sukcesu
Pierwszym krokiem do przygotowania pysznego dania z owoców morza jest wybór wysokiej jakości produktów. Te pochodzące z niesprawdzonych źródeł lub niewłaściwie przechowywane będą nie tylko niesmaczne, ale i w niektórych przypadkach mogą stać się przyczyną dolegliwości zdrowotnych. Z tego powodu należy stawiać na zaufanych dostawców owoców morza, którzy oferują świeże produkty ze sprawdzonych łowisk. Wysoką jakość owoców morza gwarantuje np. nasz Sklep Rybny na Ursynowie w Warszawie.
Podstawowe zasady przyrządzania owoców morza - jak uniknąć wpadek kulinarnych?
Po pierwsze, jeszcze przed przygotowaniem dania z owocami morza w roli głównej należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu wybranych produktów. Owoce morza najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby uniknąć kontaktu z innymi produktami spożywczymi. Kolejnym ważnym aspektem jest dokładne mycie. Owoce morza powinno się dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zabrudzenia i ewentualne resztki piasku. W przypadku małży i innych mięczaków niekiedy niezbędne może okazać się namaczanie w wodzie z solą.
Gdy przyjdzie czas na właściwe przyrządzanie dania, warto dokładnie przestrzegać zaleconego w przepisie czasu gotowania lub smażenia owoców morza. Ich przegotowanie może bowiem prowadzić do utraty smaku i konsystencji. Dla przykładu małże i krewetki gotuje się zazwyczaj przez kilka minut, natomiast ośmiornice czy kalmary mogą wymagać dłuższego czasu. Podczas przygotowywania owoców morza warto również pamiętać o odpowiednich przyprawach i dodatkach. Świetnie sprawdzają się tu cytryna, czosnek, białe wino, świeże zioła oraz masło. Stosowanie tych składników pozwoli wydobyć pełnię smaku owoców morza i uczynić danie wyjątkowym.